tiistai 1. heinäkuuta 2014

Iisakin kirkon perustukset valmiina

Jaaha. Tää taitaa olla maailman paskin blogi. Tai ainakin mä olen maailman ensteks laiskin plokkaaja. No enivei, ollaan me jotain muka saatu aikaiseksikin. Perustukset on valmiina ja huomenna 8.00 olis tarkoitus alkaa kasaamaan hirsiä. Hirret tuli ajallaan 18.6, mutta meistä riippumattomista syistä päästään niitä vasta nyt kasaamaan. Tää taitaa olla muutenkin sellainen Iisakin kirkko-tyyppinen rojekti, joten ihan sama. Pääasia, että päästään nyt heiluttelemaan niitä kumivasaroita.

Eiks tää ollutkaan sellainen avaimet käteen-tyyppinen ratkaisu?


Käytiin Mikon kanssa lauantaina honkkarissa ja Halpa Hallissa shoppailemassa työkaluja. Mä ostin sellaiset henkselilliset työhaalarit, koska ne näytti vakuuttavilta. Mähän en taloani missään kollareissa kasaa. Mikkoa varmaan hiukan hävetti, mutta se sai sen hyvin peitettyä.

Käytiin viime viikolla sisko-Katan kanssa ekan kerran meidän hevosilla tontilla ottamassa tyypit. Tai ei me siinä tontilla tyypitelty, vaan siellä tontin lähistöllä poluilla ja pusikoissa. Oli ihan hieman hienoa!! Reilu tunti paahdettiin menemään ja meidän palttiarallaa 100 kiloa ylipainoiset suomipollet hikoili ainakin +-10kiloa sinne yyterin santapoluille. Ensi syksynä meinaan läski sulaa! Kävin tänään asiakasreissulla Kristiinankaupungissa, ja siellä tuli samalla katsastetuksi yksi asiakkaan ostama siirtotalli, millaista ollaan meidänkin Pääkonttorin hevosille tilaamassa kaksin kappalein. Siirtotalli vaikutti tosi asialliselta, joten sellaiset laitetaan nyt meille tilaukseen. Vaikka niillä lihapullilla "hiukan" vararavintoa onkin, ei niitä nyt silti ihan taivasalla voi pitää.

Niin ne perustukset. Siinä oli kaikkii työvaiheita, mutta en mä niitä nyt enää muista. Jotain soraa ja jotain harkkoja ja plaa plaa. Voidaanko puhua taas hevosista? Ai ei?

No suurinpiirtein se homma meni niin, että ensin kaivinkone tasoitteli tontin ja tehtiin tie. Siihen meni tuhoton määrä soraa. Sitten tasoitettiin talon pohja ja siihenkin tilattiin tuhoton määrä soraa. Lätkytettiin se täryttimellä piukkaan, jonka jälkeen todettiin sokkelilaudoituksia kasatessa, että sehän on ihan vino. No lapio kauniiseen käteen ja eikun siirtelemään sitä tuhotonta määrää soraa. On muuten ihan toosi helppo lapioida soraa, mikä on vedetty täryttimellä helevetin piukkaan. Onneksi saatiin homma hoidettua ja anturasta tuli hyvä. Seuraava työvaihe taisi olla sokkeliharkkojen muuraus. Koska meillä on talo kahdessa tasossa (keittiön ja olkkarin välillä pari askelmaa), tuli toiseen päähän taloa harkkoja 4 kerrosta ja toiseen 6. Näyttää himpun koomiselta se pää talosta, missä on antura + 6 kerrosta harkkoja, kun lattiataso on jossain silmien korkeudella (mun, ei Mikon, sen silmät on luojan kiitos hiukan korkeammalla). No eipä pääse ainakaan tulvimaan sisälle...


Pihka ei tykkää rakentamisesta

TalkooapulaisiaValmis sokkeli vuorattiin finnfoamilla ja styroksilla. Pohjalle laitettiin suodatinkangas, jonka päälle tuli 20cm pienempää soraa kapillaarikerrokseksi. Kapillaarikerroksen päälle tuli taas suodatinkangasta ja loppu antura täytettiin kivituhkalla. Sitten kun antura oli täytetty traktorin avustuksella, me luonnollisti kaivettiin lapioilla siitä iso osa auki, jotta saatiin viemäriputket upotettua. Olis varmaan ollut helpompi ensin laittaa ne putket ja sitten vasta täyttää se sokkeli, mutta siitähän olisi sitten kadonnut kaikki itse tekemisen ilo ja kantapään kautta oppimisen riemu.

Tähän laitettiin kaikki, jotka pyydettäessä kieltäytyivät talkooavusta. No ei vaiskaan, siihen tulee joku vahvistusvalu.

Ei kunnon lapiointia mikään voita. Paitsi kaikki.

Lapiointihommia on siis tehty ihan urakalla ja onneksi siihen ollaan saatu talkooapuja aina välillä. Korkealle puolelle, eli kartanomme itäsiipeen, tehtiin lisäksi korotusvalu. Eli ts. keittiön ikkunasta voi helposti kurkata, joko PK:ssa on jonoa. Ja jotta ei totuus pääsisi ihan unohtumaan, laskuja ollaan makseltu jo ihan rutosti, eikä loppua näy. Tää taitaa nyt olla sitä rakentamista itteensä.

 Mutta ihan sama hei, huomenna kasataan hirsiä raksahaalareissa!

Nih!

2 kommenttia:

  1. Tulin lukemaan toiseen kertaan ja edelleen kieriskelen lattialla naurusta. Mutta tosielämässä ei varmasti ole yhtä paljon naurattanut. :D

    VastaaPoista
  2. :) Kyllä mä varmaan vanhainkodissa pystyn jo tätä aikaa ilolla muistelemaan. Jos oon armeliaasti dementoitunut.

    VastaaPoista