lauantai 3. toukokuuta 2014

Muutoksia suunnitelmissa

Kevät etenee ihan hirvittävää vauhtia. Pääsiäinen ja vappukin oli ja meni, nurmikko vihertää ja koivut on jo hiirenkorvalla. Viime bloggauksessa kirjoitin rakennuslupien odottelusta. Tehtiin talvella tilaussopimus Kontion kanssa hirsitalopaketista. Tilaukseen laitettiin ehdoksi, että rakennuslupien pitäisi tulla 18.4 mennessä ja tällä aikataululla hirret tuodaan meille tontille 18.6. Tilaamisen yhteydessä Kontiolle piti maksaa 700e tilausmaksu.

Meillä oli siis koko kevään todella tiukka aikataulu lupa-asioiden suhteen. Virastot on yleensä hitaita laitoksia ja päätöksiä voi joutua odottamaan kuukausikaupalla. Meitä onneksi lykästi ja saatiin Kontiolta ruinattua uudeksi takarajaksi 25.4, kun alkoi uhkaavasti näyttää siltä että rakennuslupien käsittelyssä menee toivottua kauemmin. Koko pääsiäinen meni siis jännittäessä, mutta perjantaina 25.4 tuli soitto rakennusvalvonnasta ja sieltä infottiin lupa-asioiden olevan kunnossa. Mikä helpotus! Tiukille meni, mutta ehtipä lupa tulla ja Kontiolle iloinen puhelu ehdon poistumisesta. Rakennuslupien käsittelyssä meni kaikenkaikkiaan 6 viikkoa.

Mutta tosiaan, koska keväällä oli niin älytön kiire saada luvat eteenpäin ja rakennusvalvontaan, tuli tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Ensin huomattiin että PILP eli poistoilmalämpöpumppu ei kuitenkaan ole meille se järkevin lämmitysjärjestelmä. Päädyttiin maalämpöön, koska alkuinvestoinnista huolimatta se maksaa itsensä takaisin ajan kanssa ja on käytännössä helppo ja kohtuullisen huoleton lämmitysjärjestelmä. Nyt ollaan kilpailutettu pumppu- ja porausurakkafirmoja, mutta päätöstä ei olla vielä tehty mistä pumppu otetaan. Maalämpöfoorumi on erittäin hyvä paikka kysyä ja kerätä tietoa maalämpöpumpuista, porakaivoista ja muista maalämpöön liittyvistä asioista. Maalämpö vaatii kaupungilta toimenpideluvan ja sitä lähdettiinkin heti hakemaan virallisen rakennusluvan tultua. Kirjoitan lisää tästä aiheesta, kun ollaan päätetty millainen pumppu otetaan ja mistä.

Myös rakennusten sijainti tontilla oli alkanut arveluttamaan meitä. Pääsiäisenä otettiin tavoitteeksi yhtenä aurinkoisena päivänä käydä tontilla katsomassa muutaman tunnin välein, mistä suunnasta aurinko paistaa mihinkin aikaan päivästä. Harmistus oli suuri, kun huomattiin että puut varjostivat sittenkin odotettua enemmän juuri sitä kohtaa tontista, mihin oli tarkoitus tulla meidän takapiha. Talon piha on viistosti etelä-länsisuuntaan, niin että aurinko paistaisi mahdollisimman ison osan päivästä ja etenkin illasta pihaan. Tehtiin päätös, että siirretään taloa 20 metriä keskemmälle tonttia ja vielä koko settiä, eli taloa, autotallia ja hevostallia 15 metriä kohti tontin itälaitaa. Näin saatiin talo lähes keskelle tonttia aurinkoisempaan paikkaan ja rakentajille huomattavasti aurinkoisemmat ilmeet. Enempää emme voineet siirtää hevostallia kohti tontin oikeaa reunaa, koska tilaa täytyy jättää riittävästi ratsastuskenttää ja hiekkatarhoja varten. Muutosten vuoksi pääsuunnittelija piirsi meille uuden asemakaavakuvan ja LVI-suunnittelija tekee uudet kartat vesi-ja viemäriputkia varten. Ja taas palaa euroja kiitettävästi... Mutta ei voi soimata itseään liikaa, koska ensimmäistä kertaa tässä ollaan rakentamassa ja yllätyksiä varmaan tulee kaikissa rakennusprojekteissa vastaan. Onneksi mitään ei vielä oltu ehditty aloittamaan, joten tässä vaiheessa on kohtuu helppo tehdä muutoksia.

Pohjatöitä tontilla olisi tarkoitus aloittaa tekemään viimeistään toukokuun puolessavälissä. Risusavottaan ollaan menossa ensi viikonloppuna. Tuntuu hyvältä päästä konkreettisesti tekemään jotain tontilla.

Kävin eilen koirien kanssa lenkillä tulevissa ratsastusmaastoissa. Vaikka koko talven ja kevään on ollut ihan älytön stressi ja kiire, niin siellä metsän siimeksessä hiekkapolkuja tallustellessa tuli fiilis, että on tämä silti ollut kaiken vaivan arvoista.

Ei se ihan vielä valmis ole :)

Tie tulee näille paikkeille. Talo ja autotalli kuvan oikealle puolelle ja heppatalli vasemmalle.

Puolen kilometrin päässä meiltä on pikkuinen veneenlaskupaikka, mistä pääsee uomaa pitkin merelle.

Tulevia lenkki-ja ratsastusreittejä haistelemassa. Tätä reittiä pitkin pääsee mm. Yyterin Ratsastuskeskukseen.2 kommenttia:

  1. Oi vitsit, kun en malta odottaa, että päästään maastoilemaan tuonne. Ihan parasta tää teidän raksaprojekti minunkin kannalta :) t. Jokkelainen

    VastaaPoista
  2. Vähän on huippendaalenit maisemat!

    VastaaPoista